Een ezel stoot zich in het gemeen……

doubletAfgelopen zondagavond 16 december jl. speelde ik tegen Hayo en Dick op BBO (Bridge Base Online). Ik speelde eerst met een onbekend iemand die anoniem speelde: geen naam en ook geen nationaliteit ingevuld, geen speelsterkte bekend en ook geen systeemkaart ingevuld. Dat vind ik altijd vervelend, want dan heb je geen idee met wat voor soort iemand je te maken hebt en wat je qua niveau ongeveer kunt verwachten.

Maar gisteravond werd al snel duidelijk dat ik met een voortreffelijke partner te maken had: hij speelde vlot en foutloos, bood normaal en zelfs bij tijden erg goed en we begrepen en vonden elkaar blindelings. Ik had de hele avond wel met hem willen spelen, maar helaas meldde hij na zo’n 9 spelletjes dat hij helaas moest stoppen. Ik kon het niet laten om toch nog naar zijn naam te vragen die ik ook netjes kreeg en ik heb hem “aangemerkt als vriend”: een optie in BBO om aan te geven of je iemand heel aardig (of goed) hebt gevonden of dat het juist een etterbak was (dan markeer je hem/haar als vijand). En als je het niet weet, laat je hem gewoon op “neutraal” staan.

Na de nieuwe “vriend” Amro volgt als partner een Française, Cecile. Duidelijke systeemkaart ingevuld, dat speelt toch wat gemakkelijker dan wanneer je niets van elkaar weet. Cecile is erg vriendelijk, maar haalt bij lange na het niveau van Amro niet, wat een verschil. De grote voorsprong in impen op Hayo en Dick die wij in 9 spelletjes hadden opgebouwd, verdwijnt als sneeuw voor de zon. We spelen nog ongeveer een uurtje en dan houdt Hayo het voor gezien op een nagenoeg gelijke stand. Ook Dick logt uit en dus blijven Cecile en ik alleen aan tafel over. Daar vindt ze niet veel aan en ook zij logt uit. Toen was ik nog alleen over. Ik besloot ook maar te stoppen, toen ik tot mijn verbazing zag dat Dick alweer ingelogd had! Als één van je gemarkeerde vrienden inlogt, krijg je daarvan automatisch bericht van BBO. “Ik dacht dat je naar bed was gegaan”. “Nee, nog niet, maar de verbinding werd ineens verbroken”. “Wil je nog even spelen?” “Jawel, een half uurtje ofzo.”

Gauw kijk ik wat BBO op dit tijdstip nog te bieden heeft en zie alweer “a seniors moment”, het parentoernooi waarover ik recent een stukje voor deze site geschreven heb. Al 474 deelnemende paren, da’s een heleboel! Razendsnel schrijf ik Dick en mij in, leuk, nog even een toernooitje van 9 spelletjes voor het naar bed gaan.

Ik vind het altijd leuk om het systeem van mijn partner te spelen, dat houdt de geest scherp en mijn partners vinden het altijd heel prettig. Dus een 12-14 SA, (dat speel ik sowieso erg graag) hoog/laag even en nog wat andere afwijkende grapjes ten opzichte van wat ik gewend ben.

De eerste zes spelletjes lopen heel aardig. We laten in de verdediging van 4 Ha een slag liggen waardoor het +1 i.p.v. contract gaat en we komen in 5 schoppen gedoubleerd -1 waarin ik tijdens het bieden het gevoel heb dat iedereen gek geworden is (behalve ik?). Ik heb de volgende kaart: ScH10754, HaAV, RuB10xx, KlVB. Ik open 1Sc en Dick biedt 2Ru, echt en mancheforcing (13+). Mijn rechtertegenstander biedt nu 3Ha: barrage neem ik aan. Ik heb nu ineens een prachtige kaart: 4 ruitens mee, geen hartenlosers meer en bied nu 4Ru. Dick 4Sc en rechts is nog niet uitgeboden want die biedt nu 5Kl! Die heeft kennelijk een extreem 2-kleurenspel, maar mijn gedachten gaan nu wel heel erg naar slem uit. Het enige vervelende is die KlVB, zouden dat 2 losers zijn? Dick moet haast wel kort in Kl zijn, maar zeker weet ik het niet.

Een pas kan ik niet nemen, dat zou forcing zijn en maximaal één Kl loser aangeven. Ik twijfel tussen de koe bij de hoorns vatten en 6Ru bieden of “gewoon” 5Ru, dat geeft toch ook wel een goed spel aan? Ik kies voor het laatste (5Ru dus) en tot mijn verbijstering zegt mijn linker tegenstander doublet! Hè, ik ben op weg naar 6 en wordt in 5 gedoubleerd??? Ik ga niet redoubleren, je weet maar nooit wat er aan de hand is en misschien komt er nog wel 5Ha en gaat dat maar een paar down tegen onze gemaakte gedoubleerde manche. Zover komt het echter niet, want Dick biedt nu 5Sc! Wat is dit nu weer??? Mijn eindconclusie luidt dat Dick kennelijk een 2Ru “fantasiebodje” gehad heeft, een sterk spel met schoppens mee en niet goed wist wat hij moest bieden. Dat ziet er ineens een stuk slechter uit, want mijn RuB10xx waar ik zo blij mee was, is nu waarschijnlijk niets meer waard en links doubleert op topslagen, waarschijnlijk vooral in ruiten. Afijn, uiteraard pas ik en het eindcontract is dus 5Sc gedoubleerd.

Links komt uit met een klavertje en Dick legt de dummy neer:

Géén mooie 2/1 2Ru vind ik, daarvoor heb je simpelweg te weinig punten, ondanks de prachtige ruitenkaart en de geweldige schoppenfit. Ik zou persoonlijk voor 4Kl geopteerd hebben, dan geef je je kaart volgens mij beter weer. Mijn diagnose tijdens het biedverloop klopte dus voor geen meter: links heeft niet gedoubleerd op goede ruitens, maar op goede schoppens! Tegen beter weten in probeer ik de schoppensnit maar helaas: ScAV en KlA zijn onvermijdelijke verliezers. Merk op dat 5Ha inderdaad niet veel down gaat met hun geweldige dubbele fit in Ha/Kl. Maar 5Sc x-1 is natuurlijk geen score om trots op te zijn. Dit was spel 7 van het toernooi en we hebben nog twee spelletjes te gaan. Maar dan keert het tij en komen de bridgegoden volledig op onze hand.


Oost had toch gewaarschuwd moeten zijn door mijn constructieve 1SA bod, maar vond het kennelijk nodig de deelscore nog te betwisten. Daar wist Dick wel raad mee!

Dick kwam uit met zijn singleton ruiten, via de 8 voor de 10. De leider (of kan ik het beter als lijder spellen?) begon maar met een troefje uit zijn hand, via de 5 en de Boer voor mijn Heer. Ru9 na, getroefd door Dick die vervolgens ScV op tafel legt. De leider neemt het Aas en speelt nu in arren moede Sc door, voor mijn Heer. Maar weer een Ru-aftroever aan Dick gegeven, die nu KlA meeneemt en er met Ha8 uitgaat, via de 2 en de V voor het Aas.

De leider speelt nu Sc8, 9, getroefd, bij mij Ru4 weg. RuH meegenomen waarop de leider een hartentje weggooit, RuV, Ha7 en HaB. Met de laatste troef overgestoken naar de Vrouw en de laatste 2 slagen zijn voor Dick met ScB en HaH. Twee down gedoubleerd, -300 tegen 1SA die ik waarschijnlijk met een overslag zou hebben gemaakt. Goed voor 92,7%!

Dan het allerlaatste spel van het toernooi. Een ezel stoot zich in het gemeen geen twee maal aan dezelfde steen. Maar deze tegenstanders wel! Dick en Hayo spelen een 12-14 sans, een machtig wapen, zeker in parenwedstrijden. En op het volgende spel bleek dat maar weer eens.

Deze keer was het niet oost maar west die meende te deelscore nog te moeten bevechten… “Sinterklaas is het land toch nog niet uit” dacht ik met een mooie 10-punts 4-3-3-3 mee, dus dit varkentje gaan we opnieuw wassen.

Ik ben gestart met troef 6, via de 4 en de Boer voor de Vrouw. De leider speelt HaB voor, klein, klein voor Dick’s heer. Dick vervolgt met troef voor mijn Aas en ik ga er weer met troef uit. Zo, dat ruimt aardig op! De leider incasseert nu twee hoge hartens, maar mijn Ha10 blijft hangen, dus dat schiet niet op. In arren moede probeert hij nu maar Sc2, Dick de 9 die de slag maakt. Dick speelt schoppen na, via de 8 en de Heer voor het Aas. Nu toch maar die niet hoge Ha9 gespeeld waarop de leider/lijder een schoppentje weggooit. Maar ik heb lekker Sc6 nog om na te spelen, die de leider troeft met zijn laatste troefje. Nu Ru9, via de 4 en de 6 voor Dick’s Vrouw, die nog RuAas en ScV heeft om het goede werk af te maken. Alweer 2 down gedoubleerd, dit keer nog kwetsbaar ook….. -500 tegen wederom 1SA, waarschijnlijk weer met een overslag gehaald. Nu geen 92,7% maar “slechts” 92,9% voor ons…

Door deze geweldige twee laatste spellen eindigen we met een gemiddelde van 64,39% op de 38e plaats van de 454 deelnemende paren. Was leuk Dick, moeten we nog eens een keertje doen! “A seniors pairs”, denkt u er maar eens aan als u zin heeft om nog even een kaartje met uw partner te leggen. Het kost helemaal niks, maar je verdient er ook niks mee, ook geen meesterpunten of BBO-punten.

Hester Gast.