Het rebid van Laura Dekkers

Gistermiddag zat ik naar een wedstrijd van “onze” vrouwen op Stepbridge te kijken. Ik heb helemaal niets met Stepbridge en ben altijd actief op BBO maar omdat Step alle wedstrijden van Oranje uitzendt, heb ik nu een proefabonnement genomen. Van wat ik er tot nu toe van heb gezien, ga ik het waarschijnlijk niet verlengen, maar dat terzijde. De vuegraph ziet er keurig verzorgd uit en tot mijn verbazing lag er vanochtend een mailtje van Stepbridge met een overzicht van alle spellen, biedverlopen en resultaten van de wedstrijd die ik gisteren had bekeken. Toch wel een mooie, gratis service van Stepbridge.

Het voorlaatste spel van de wedstrijd tegen Polen boden de Nederlandse dames een zeer lastig biedbaar slem uit wat 11 impen opleverde en daarmee een belangrijke bijdrage leverde aan de 25-5 overwinning.

Laura Dekkers heeft de volgende hand: Sc V3  Ha AHV95  Ru V8  Kl A532

Na een pas van de Poolse Sawicka opent ze met 1Ha, pas, Michiels 1Sc. Wat nu? De Vuegraph-commentator suggereert dat als je nu het zgn. “Gazzilli–complex” speelt, je 2Kl kunt bieden, waarna je met een complex van conventionele biedingen je hand kunt aangeven. Een andere commentator wijst erop dat dit alleen na een 1SA antwoord geldt en dus nu niet van toepassing is.

Dus wat nu? Hoe krijg je deze fraaie 17-punts hand verkocht? Voor 3Ha heb je een troef te weinig, 3Kl slaat nergens op, dus 2Kl lijkt het enige normale bod, hetgeen aan de andere tafel door de Poolse Brewiak ook geboden werd, waarna 3SA het eindcontract werd. Dekkers vond haar hand kennelijk toch te mooi voor 2Kl en koos voor een praktische tussenoplossing: 2SA! Daarmee waren alle problemen over, want dit was het complete spel:

Zuid / NZ Sc B54
Ha 872
Ru A1098
Kl 1084
ScV3
HaAHV95
RuV8
KlA532
Sc AH762
Ha B4
Ru HB54
Kl VB
Sc 1098
Ha 1063
Ru 732
Kl H96

Marion Michielsen vroeg nog even met 3Kl naar het bezit in de hoge kleuren en na het antwoord van 3SA vatte ze de koe bij de hoorns en legde aan in 6SA. Het contract zit in de goede hand, dus een klaverstart is ongevaarlijk. Alleen RuA hoeft maar uitgelaten te worden en dan zijn er slagen te over. Nadat de Poolse Harasimo met RuA was gestart, waren 11 imps een feit en kon Nederland 25 broodnodige VP’s bijboeken.

Het wordt vandaag nog bloedspannend of de vrouwen zich bij de laatste acht weten te plaatsen.

Aldtsjerk, 22 oktober 2011
Hester Gast.