Open nooit 2 schoppen op een (semi-dichte) zevenkaart!

loftrompetDonderdagavond 13 december 2012, 23.00 uur, net te laat voor het Speedballtoernooi op BBO. Voor diegenen onder u die niet weten wat dat is: op Bridge Base Online kun je ieder uur voor de prijs van $ 1,= een toernooi van 12 spellen spelen, 4 rondjes van 3 spellen die je in 14 minuten moet zien af te werken.

Als je niet op tijd klaar bent krijg je voor het derde spel onherroepelijk een arbitrale score, dus het is een beetje doorkaarten geblazen, vandaar de naam Speedball. Deze toernooien starten stipt op het hele uur en wij waren weer eens enkele seconden te laat om nog mee te kunnen doen. Maar even kijken of er nog iets anders leuk te vinden is en we stuitten op het “seniors” toernooi, een parentoernooi van 9 spellen, 3 rondjes van 3 en dit kost niks. Er hebben zich al 274 paren aangemeld, dus we besluiten mee te doen.

In de tweede ronde krijgt Siebren een enorm probleem voor zijn kiezen maar hij weet het zo geweldig op te lossen, dat ik meteen na afloop van het toernooi besluit er een stukje voor de website over te schrijven. Siebren pakt de volgende hand: Sc32, HaV9763, RuAH1032, Kl4 op en krijgt het volgende biedverloop voor zijn kiezen:

West Hester Oost Siebren
2Sc 3Kl pas ???

Tsja, wat is wijsheid? 3Kl is echt en geen rotzooi, minimaal de waarden van een goede opening. Wat te doen om goed te doen? Door één van je rode kleuren bieden raak je misschien van de regen in de drup, maar ja, 3Kl vind je ook niet fijn met een singleton en je hebt wel 9 mooie honneurpunten met een 5-5 rood. Maar welke rode kleur te bieden? Siebren waagt 3Ha wat na een pas van oost door mij verhoogd wordt naar 4Ha. Nou, da’s in zo te horen in ieder geval contractverbetering, nou alleen nog even maken……

U mag het eerst zelf proberen, daarna ga ik verklappen hoe fraai hij het voor elkaar kreeg.

Klik op next voor het spelverloop

Uw linker tegenstander komt uit met ScH, door oost overgenomen met het aas die Sc7 vervolgt. Die heeft Siebren op tafel getroefd, waarna hij HaA speelde. Bij de 2Sc bieder valt de Ha10, oost bekent met de Ha4. Hoe nu verder? Mocht u besluiten door te gaan met troef trekken, dan verschijnt bij west (de 2Sc-bieder) de HaH, oost bekent met Ha5. In slag 5 vervolgt west met ScV, oost bekent met de Sc6. Succes verder!

Siebren gooide op tafel Kl5 weg en troefde met Ha7 en haalde de laatste troef op. Daarna speelde hij RuA, de Ru8, de Ru7 en de Ru4. Daarna Ru2, west gooit Sc9 weg (!) en oost neemt de slag met de Boer. Oost speelt Ru5 na die voor uw Ru10 is, op tafel weer klavertje weg en west gooit Sc10 weg. Nu moet het licht gaan schijnen……!

Siebren incasseerde zijn laatste troef waarop bij west ScB en bij oost Kl3 verscheen. Vervolgens RuH geïncasseerd en Kl4 naar KlA. Yes, gelukt! Bij oost verschijnt de heer! Oost zat in een klaver/ruiten dwang. Als je goed hebt opgelet, weet je dat west KlH niet kan hebben, want dan had hij met een bijna dichte zevenkaart schoppen en 12 punten zeker 1Sc en geen 2Sc geopend.

Waarom doen wij zulke dingen nou nooit als we zitten te viertallen?

Dit was het hele spel:

Klik op next voor het spelverloop

Hester Gast