Spel van de week of misclick van het jaar?

expertAfgelopen maandag speelde ik op BBO (Bridgebase Online) een Goulash-toernooi. Voor wie niet met dit fenomeen bekend is: in de Goulash speel je van tevoren gestoken spellen met extreme verdelingen. 7-6-0-0, 6-6-1-0, dat soort handen komen op vrijwel ieder spel voor. Ga dus vooral geen slems doubleren als je in de zijkleuren azen en heren hebt, die worden toch onmiddellijk afgetroefd.

Het toernooitje dat ik speelde, bestond uit 10 spellen en je kunt er bescheiden geldprijzen mee winnen. Je betaalt een dollar om mee te doen, en als je wint, kun je zo’n zes tot acht dollar terugverdienen. Afgelopen maandag deed zich een spel voor dat ik zo bijzonder vond, dat ik het graag met jullie wil delen.

Het biedverloop was kort maar krachtig: 6Kl – pas – pas – pas.
Ikzelf zit op de zuidplaats en heb de volgende kaart: ScAH10x HaV109xx Ru84 KlH3

Ik speelde met een Argentijnse sterspeelster met de naam Ana. Ik heb wel vaker met haar gespeeld en ben altijd zeer blij als zij tegenover mij zit, want ze is een voortreffelijke speelster. Dat bleek ook wel weer tijdens dit spel, want ze kwam heel mooi uit met schoppen! Maar de vreugde over deze “downstart” was van korte duur.


De leider legde de vrouw, ik de heer en die werd helaas afgetroefd.
In slag twee legde de leider KlV op tafel en tot mijn verbazing bekende mijn partner niet…! Wat een onverwachte meevaller, zomaar ineens een klaverslag met je KlH3!

Hoe ga je dit spel verdedigen? Denk eerst even na voor je verder leest, want het is echt een heel leuk spel. Leider west is een Amerikaanse expert, en je kunt er rustig van uitgaan dat die KlV een bewuste kaart is. Wat is hier aan de hand? Kijk eens goed naar de dummy en bepaal je tegenspelplan.

Ben je eruit? Je weet dat de leider geen schoppens heeft. Waarom is hij niet met ruiten overgestoken om eventueel een ruitensnit te nemen of via ruiten aas mijn troefheer eruit te snijden? Of waarom begint hij niet met troefaas als hij samen 11 troeven heeft?
De vraag stellen, is hem beantwoorden: de leider heeft geen ruitens en heeft dus 9 klaveren en 4 hartens. Door het weggeven van KlH creëert hij een zekere entree in de vorm van Kl5. Vervolgens kan er op RuA een harten weg en maakt hij zijn contract via een geslaagde snit op mijn HaV.

Wat kun je hiertegen doen? Heel simpel: KlV weigeren! Je KlH verdwijnt dan weliswaar onder leider’s aas, maar je krijgt altijd nog 2 hartenslagen. Dit was het volledige spel:


Ik legde dit spel afgelopen woensdag op de Friesche Club aan Harry Burmania voor. Harry is, zoals we allemaal weten, een heel goede speler en naar mijn mening heeft hij als sterkste kwaliteit, dat ‘ie in luttele seconden een heel spel weet te overzien en te analyseren. Harry keek ongeveer twee seconden naar het spel en antwoordde vervolgens: “Dúken die klaveren, ik wacht wel op mijn 2 hartenslagen.”

Blijft natuurlijk de prangende vraag of ik dit ook wist te vinden aan tafel. Ik zat een seconde of dertig naar die KlV te kijken, met het voorgevoel dat ik – al mag het volgens het gezegde dan wel niet – dit gegeven paard toch misschien wel eens in de bek zou moeten kijken. Op dat moment verschenen er in de “chatbalk” (waarop je met elkaar als spelers kunt communiceren en teksten kunt uitwisselen) allemaal uitroeptekens en vraagtekens, met daarbij de tekst: “You idiot, you just blew your one and only entry…..!” Ik keek nog eens beter en zag tot mijn verbazing dat de leider vanuit de dummy klaver Kl5 had gespeeld…

Toen was het natuurlijk niet moeilijk meer; ik pakte KlH en speelde Kl3 na die de arme west wel in zijn hand moest nemen en me nog twee hartenslagen moest brengen voor twee down.

Maar waarom zou hij in godsnaam Kl5 hebben gespeeld als hij zo goed had bedacht dat het spelen van KlV in slag twee wel eens de enige winnende speelwijze zou kunnen zijn? Er is denk ik maar één antwoord mogelijk: een misclick. De speler is kwestie moet wel door de grond zijn gezakt nadat dat was gebeurd en het was dan ook niet erg sympathiek dat Oost dit er nog even luid en duidelijk inwreef, daarbij mij meteen op het goede tegenspel zettend.

Hester Gast